Cataluña: Els rectors, al límit

Cataluña: Els rectors, al límit
Les universitats, molestes i desanimades per la política de la Generalitat

«Estem pitjor que mai, la sensació és de desànim.» Els rectors de les universitats estan al límit de la seva paciència i ja no poden més. El punt de mira és el Comissionat per a Universitats i Recerca, que els mandataris de les universitats consideren que ha perdut les formes, menysté les universitats i no governa. Després de quasi un any del segon govern tripartit i de sis mesos d'una primera crisi, els ànims no passen pel millor moment: «Estem desmoralitzats», deia ahir un important rector.

Els rectors, que qualifiquen de «turmentoses» les últimes reunions amb la comissionada, Blanca Palmada, creuen que les relacions amb la Generalitat encara es poden reconduir, però estan profundament decebuts. La situació, a hores d'ara, és «complexa i delicada». Algunes coses han fet exaltar els ànims en els últims dies. Per exemple, que en l'última i tensa reunió del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), celebrada dilluns per debatre el mapa de titulacions, no es presentés un ordre del dia amb cara i ulls, o que durant la reunió no es repartís ni un sol document. «No és manera de funcionar, la informació és absolutament insuficient i les universitats no ens mereixem aquest tracte», comentava ahir un rector. Un altre alt mandatari criticava la gestió que la comissionada està fent sobre les places de medicina, que no ha ajudat a reconduir una mala relació amb la Generalitat des de l'inici de la legislatura. «Primer havien de ser 100 places; després, 300... Encara no hem vist ni un sol document al CIC, que és on s'ha de discutir i emetre un informe.» També ha provocat un gran malestar en universitats de Barcelona que s'anunciessin nous estudis de veterinària a Lleida.

EUROPA HAURÀ D'ESPERAR

Aquesta situació de desànim ha conduït universitats pioneres en la implantació de carreres pilot adaptades a Europa a no oferir, durant el primer curs que es podrà fer oficialment, el 2008/2009, cap títol adaptat a l'espai europeu. Són la UB, la UPC i la UAB; o sigui, les tres universitats més grans. La UPF i la URV no seguiran el mateix camí i tenen la intenció de posar-ne en marxa entre tres i cinc. Per presentar les noves propostes de titulacions, les universitat tenen un termini que acaba el 8 de desembre. Més tard, el 12, hi ha una reunió en què s'acabaran de discutir els criteris del mapa, que segons alguns rectors variarà, com a màxim, un 5% respecte al que ja hi ha ara.

El Punt, 31/10/07